Päronkaka med mandelmassa – Nu kickstartar vi julmyset!
Päronkaka med mandelmassa kom till för att jag hade päron kvar från min Mylla kasse. De var lite mjuka och de stirrade på mig. Jag har i ärlighetens namn lite svårt för mjuka päron rakt upp och ner sådär. Men i en efterrätt går de helt klart hem.
Jag ville bevara päronen hela så jag kunde bevara smaken i dem, men också så att kakan inte skulle bli alltför blöt. Vilket kan hända när frukten är väldigt mjuk och ger ifrån sig vätska.
Kardemumman och mandelmassan ger päronkakan lite julig känsla, vilket väl är ganska så perfekt just nu.
Tidig jul i år
Har sett i mitt Instagramflöde att det är många som längtar efter att ta in julen tidigt i år. Det gör jag också för den delen. Så jag kommer att börja pynta tidigt i år. Jag tror att vi alla längtar efter närhet och gemenskap på ett innerligt sätt.
Päronkaka med mandelmassa är perfekt att kickstarta julen på! Tänker att man kanske kan experimentera med saffran i också. Kommer en uppdatering om detta.
Mandelmassa som håller
Jag använde som sagt hela päron. De var inte jätte stora, men väldigt mogna. Jag använde sedan mandelmassan som bottenplatta och päronen höll sig plats under hela tiden. Även under tiden som jag fyllde formen med smet. Man kan annars korrigera päronen om de skulle hamna lite snett.
Som alltid kom ihåg att alla ugnar i är olika. När du bakar någonting för första gången ha koll på ditt bakverk. Du kan inte heller sticka den i mitten för att se om den är klar. Kakan är mjuk, men inte smetigt.
Du kan ringla rikligt med choklad över kakan medan den är i formen och innan den har svalnat, men innan du skär upp kakan och serverar, så bör den ha svalnat helt. Den smakar bättre och håller också ihop på ett annat sätt.
Päronkaka med mandelmassa…
Hoppas att du gillar den och vill prova. Jag tror absolut att man göra samma sorts kaka med äpplen. Men se till att du använder mjuka äpplen då eller koka de lite lätt innan.
Lycka till och tagga mig gärna om du gör den, älskar att se era kreationer!
Päronkaka med mandelmassa
Ingredienser
- 120 gr smör rumstempererat
- 100 gr strösocker
- 2,5 dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- 0,5 tsk salt
- 2 tsk vaniljpulver
- 1 tsk malen kardemumma
- 1 ägg
- 1,5 dl créme fraiche
- 40 gr mandelmassa
- 3 st päron
Garnering
- 100 gr choklad smält
Instruktioner
- Sätt ugnen på 180 C/varmluft. Klä en avlång brödform med bakplåtspapper.
- Tvätta och torka päronen och lägg åt sidan.
- Blanda alla torra ingredienser en bunke och ställ åt sidan.
- Vispa ägg och socker tills det är vitt och krämigt. Tillsätt créme fraiche.
- Blanda försiktigt ned mjölblandningen med en slickepott. Blanda inte för mycket för då kan kakan bli seg.
- Skiva mandelmassan i ca 2-3 cm rundningar och ställ i botten på formen. Lägg päronen på.
- Häll försiktigt smeten runt päronen.
- Baka i mitten av ugnen i ca 30 minuter.
- Smält chokladen över vattenbad eller i mikro. Ringla över kakan. Servera när kakan har svalnat ordentligt.